Постинг
13.10.2010 14:20 -
Дюля
Автор: marinaph
Категория: Рецепти
Прочетен: 9604 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.10.2010 10:20
Прочетен: 9604 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 19.10.2010 10:20
Дюлята е много старо растение, за което се смята че идва от Кавказ. Плодовете и се берат през есента. Плодът е богат на пектин, а семките на слузести вещества.
Предлагам една рецепта за Желе от дюли - много полезно при кашлица. Дава се по една ч.л. при всяко кашляне.
Измерваме изцеденият сок и на всеки литър слагаме по 400-600 гр. захар според вкуса. Слагаме да звари и добавяме захарта. Бъркаме, докато захарта се разтопи и оставяме да ври на слаб огън. Варим сока докато намалее почти наполовина (около 40-60 мин).
По време на варене махаме образувалата се пяна на повърхността.
5 мин преди края на варенето добавяме лимонена киселина като количеството е 1 ч. л. на литър.
Горещото желе изсипваме в буркани и още топло затваряме капачките.
Източник: www.recepti-bg.com
Дюлите се препоръчват за болки в корема, тъй като пектиновите вещества, които съдържат, са със силно изразен благоприятен ефект върху стомаха и червата.
Извлек от семена на този плод действа противовъзпалително при бронхити и ангина, омекотява кашлицата.
Действа добре при махмурлук.
Предлагам една рецепта за Желе от дюли - много полезно при кашлица. Дава се по една ч.л. при всяко кашляне.
Трябват ни:
Дюли
Захар
Вода
лимонтузу
Нарязваме дюлите на парчета заедно със семето и обелките и ги заливаме с вода, колкото да ги покрие. Варим докато омеквнат около 20-30 мин. Върху празен, сух и чист съд слагаме гивгир (сито), а върху него мокър тензух и така прецеждаме дюлевия сок от плода. Оставаме да се изцеди добре сока от плода, без да бъркаме сварения плод и без да изстискваме.
Измерваме изцеденият сок и на всеки литър слагаме по 400-600 гр. захар според вкуса. Слагаме да звари и добавяме захарта. Бъркаме, докато захарта се разтопи и оставяме да ври на слаб огън. Варим сока докато намалее почти наполовина (около 40-60 мин).
По време на варене махаме образувалата се пяна на повърхността.
5 мин преди края на варенето добавяме лимонена киселина като количеството е 1 ч. л. на литър.
Горещото желе изсипваме в буркани и още топло затваряме капачките.
Източник: www.recepti-bg.com
Няма коментари