Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 09:40 - Баклава
Автор: marinaph Категория: Рецепти   
Прочетен: 10886 Коментари: 3 Гласове:
4



Дълго време търсих рецепта за баклава. Все попадах на разни в които плънката е с яйца. Спомних си, че мойта баба слагаше галета. Така след доста ровене из нейните записки намерих тази рецепта. Оригинала е с точени кори, но в днешно време нямам домакините са доста заети с други неща и за това адаптирах с готови кори. Стана страхотна Баклава.

image

Продукти:

1 пак. финни кори
1 кг. захар
125 гр. масло
300 гр. орехи
1 ч.ч. галета
1 ч.л. канела
1 ч.л. лимонтозу

 

Начин на приготвяне:

Счукваме орехите. В купа ги смесваме с галетата и канелата. Разтопяваме маслото.
В намаслена тава започваме да редим корите. Между тях на 3-4 пъти разпределяме плънката от орехите.
Накрая разрязваме на ромбчета или други фигури. Заливаме равномерно с маслото.
Печем на средна фурна, докато корите покафенеят. Около 1 час.
След като се изпече оставаме баклавата хубаво да изстине.
В тенджера изсипваме захарта. Добавяме 800 мл. вода и лимонтозуто. Кипваме и разбъркваме докато захарта се разтопи.
С горещия сироп (но не кипящ, а с температура да може да си задържим кутрето в сиропа) заливаме изстиналата баклава.
Оставаме да престои едно денонощие.



Гласувай:
4
0



1. divna8 - За пръв път чувам за баклава с плънка ...
06.01.2011 09:53
За пръв път чувам за баклава с плънка от яйца... Дивотия е това, но не и традиционна баклава!!! В традиционната даже не се слага масло, защото трябва да е постна и да не се развакя дълго време. Колкото по-дълго отлежава със сиропа, толкова по-вкусна е...

Гърците имат някакъв специалитет подобен на баклава, с яйца, за който съм срещала наименованието "гръцка" или "арабска" баклава... Арабите обаче слагат яйце само на ястия и десерти, които се консумират веднага или се пекат така, че да траят дълго...
цитирай
2. janabel - Много е важно това кой каква баклава харесва и по какъв повод ще се хапва .
12.01.2011 08:18
Вкусвали ли сте афтентична турска баклава, с разточени кори от тесто омесено с яйца ? Много е вкусна, но много зависи кой и как е приготил . Тази баклава обаче на картинката никога не би ми харесала . Ще кажете ,, Въпрос на вкус ''.Така е . Сега имам проблем с консумацията на захар . Как бих могла да заместя захарта и да направя баклавата подходяща за диабетик ? Чакам Вашите прдложения, скъпа Маринаф .
цитирай
3. marinaph - Относно яйцата и корите - ;) става ...
12.01.2011 10:05
Относно яйцата и корите - ;) става въпрос плънката да не е замесена с яйца. Определено който има време да точи кори, става безспорно мнОго по вкусно.
В случая съм предложила готови кори, защото става много бързо. А другото - е Въпрос на вкус!
А за диабетици, захарта може да я замените с подсладител. Съответното кличество се разтваря в горещата вода (предполагам трябва да е по малко количеството на водата...), и се процедира по същия начин.
Поздрави :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marinaph
Категория: Рецепти
Прочетен: 632282
Постинги: 78
Коментари: 147
Гласове: 282
Архив
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031