Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 19:08 - Коледна пуйка
Автор: marinaph Категория: Рецепти   
Прочетен: 3270 Коментари: 0 Гласове:
6



image

Продукти:

1 малка пуйка (около 4 кг)
сол
черен пипер
мед
4 големи листа кисело зеле

Саламура:

2 л. вода
6 с.л. сол
1 с.л. захар
2 дафинови листа
1 гл. чесън
20 зърна чверен пипер


Плънка
300 гр. кестени
100 мл. бульон
50 гр. масло
1 гл. лук
3 ск. чесън
250 гр. гъби
250 гр. пилешки дробчета
10 резена луканка
2 сварени яйца
шепа стафиди
3 дафинови листа
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. червено вино
Сос:
2 кубчета бульон
12 малки лукчета
40 гр. масло
1 с.л. брашно
черен пипер
1 с.л. захар
 

 

Начин на приготвяне:

Подготовка:

Измиваме и почистваме пуйката. Слагаме я в дълбока тенджера. Приготвяме саламура. В тенджера завираме водата. Добавяме захарта и солата, разбъркваме докато се разтворят. Добавяме подправките и почистените скилидки чесън. Кипваме. Похлупваме с капак и оставаме да се задушава половин час. Охлаждаме много добре. Със студената саламура заливаме пуйката и оставаме да престои цяла нощ. На сутринта изплакваме и подсушаваме пуйката.

Плънка:
Сваряваме и обелваме кестените. Намачкваме ги на пюре с бульона. Запържваме лука и чесъна в маслото. Добавяме нарязаните гъби, дробчета и луканка. Разбъркваме.
Добавяме пюретео от кестени, нарязаните на ситно яйца. След това стафидите, дафиновия лист и пипера. Заливаме с виното и след 3 мин сваляме от огъня.

Сос:
Лукчетата задушаваме с 15 гр. масло и 1 с.л. вода, след като омекнат ги изваждаме в отделна чиния. В съда с маслото разтпяме и останалото масло и запържваме брашното. Дубавяме двете кубчета бульон, разтворени в 250 мл. вряща вода, 1 с.л. захар и пипера. Варим 15 мин и добавяме 2-3 с.л. вино.

Пуйка:
Намазваме я от вътре с маслко, пълним я с плънката и я зашиваме. Намазваме я с масло и мед отвън, поръсваме със сол и пипер и я завиваме със зелевите листа. Слагаме я да се пече в дълбока тава на 190 градуса. Печем по 20 мин, на килограм месо плюс още 90 мин..
Сваляме зелевите листа и я поливаме със соса от тавата.
Допичаме още 20 мин. на силна фурна да хване коричка
Гарнираме с лукчетата. Готовия сос се смесва със соса от тавата. Нарязаната пуйка се залива със соса.

image





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinaph
Категория: Рецепти
Прочетен: 809074
Постинги: 78
Коментари: 147
Гласове: 285
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930