Продукти:
1 малка пуйка (около 4 кг)
сол
черен пипер
мед
4 големи листа кисело зеле
Саламура:
2 л. вода
6 с.л. сол
1 с.л. захар
2 дафинови листа
1 гл. чесън
20 зърна чверен пипер
Плънка:
300 гр. кестени
100 мл. бульон
50 гр. масло
1 гл. лук
3 ск. чесън
250 гр. гъби
250 гр. пилешки дробчета
10 резена луканка
2 сварени яйца
шепа стафиди
3 дафинови листа
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. червено вино
Сос:
2 кубчета бульон
12 малки лукчета
40 гр. масло
1 с.л. брашно
черен пипер
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Подготовка:
Измиваме и почистваме пуйката. Слагаме я в дълбока тенджера. Приготвяме саламура. В тенджера завираме водата. Добавяме захарта и солата, разбъркваме докато се разтворят. Добавяме подправките и почистените скилидки чесън. Кипваме. Похлупваме с капак и оставаме да се задушава половин час. Охлаждаме много добре. Със студената саламура заливаме пуйката и оставаме да престои цяла нощ. На сутринта изплакваме и подсушаваме пуйката.
Плънка:
Сваряваме и обелваме кестените. Намачкваме ги на пюре с бульона. Запържваме лука и чесъна в маслото. Добавяме нарязаните гъби, дробчета и луканка. Разбъркваме.
Добавяме пюретео от кестени, нарязаните на ситно яйца. След това стафидите, дафиновия лист и пипера. Заливаме с виното и след 3 мин сваляме от огъня.
Сос:
Лукчетата задушаваме с 15 гр. масло и 1 с.л. вода, след като омекнат ги изваждаме в отделна чиния. В съда с маслото разтпяме и останалото масло и запържваме брашното. Дубавяме двете кубчета бульон, разтворени в 250 мл. вряща вода, 1 с.л. захар и пипера. Варим 15 мин и добавяме 2-3 с.л. вино.
Пуйка:
Намазваме я от вътре с маслко, пълним я с плънката и я зашиваме. Намазваме я с масло и мед отвън, поръсваме със сол и пипер и я завиваме със зелевите листа. Слагаме я да се пече в дълбока тава на 190 градуса. Печем по 20 мин, на килограм месо плюс още 90 мин..
Сваляме зелевите листа и я поливаме със соса от тавата.
Допичаме още 20 мин. на силна фурна да хване коричка
Гарнираме с лукчетата. Готовия сос се смесва със соса от тавата. Нарязаната пуйка се залива със соса.