Ошав се нарича компот от смесени сушени плодове, традиционно поднасян на българската трапеза по случай Бъдни вечер. Обикновено се прави от сушени ябълки, круши и сини сливи, но към тях могат да се добавят и сушени череши, кайсии и стафиди. Плодовете се варят и подслаждат със захар или мед.
Компотът се приготвя два-три дни по-рано, а в някои краища на България — още на Игнажден (20 декември) и се съхранява на студено. Съществува обичай стопанинът на дома да обикаля с ошава овощните градини, за да им покаже, че и те са почетени на празничната трапеза.
3 ч.ч. сушени плодове (сливи, ябълки, круши и др.)
1,5 ч.ч. захар (или мед)
кората на 1 лимон
1 пръчка канела
2 сърна карамфилчета
Начин на приготвяне:
Измиваме плодовете със студена вода. Слагаме ги в тенджерка. Заливаме с 2-3 л. студена вода и оставаме поне 12 часа да престоят.
После слагаме тенджерката на котлона да заври. Варим докато плодовете омекнат. После добавяме захарта и подправките. Варим още 10 мин. Сваляме от котлона и оставяме добре да се охлади. Най добре за една вечер.