Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 09:51 - Ошав на трапезата за Бъдни вечер
Автор: marinaph Категория: Рецепти   
Прочетен: 4353 Коментари: 0 Гласове:
3



Ошав се нарича компот от смесени сушени плодове, традиционно поднасян на българската трапеза по случай Бъдни вечер. Обикновено се прави от сушени ябълки, круши и сини сливи, но към тях могат да се добавят и сушени череши, кайсии и стафиди. Плодовете се варят и подслаждат със захар или мед.

Компотът се приготвя два-три дни по-рано, а в някои краища на България — още на Игнажден (20 декември) и се съхранява на студено. Съществува обичай стопанинът на дома да обикаля с ошава овощните градини, за да им покаже, че и те са почетени на празничната трапеза.


image

Продукти:

3 ч.ч. сушени плодове (сливи, ябълки, круши и др.)
1,5 ч.ч. захар (или мед)
кората на 1 лимон
1 пръчка канела
2 сърна карамфилчета

 

Начин на приготвяне:

Измиваме плодовете със студена вода. Слагаме ги в тенджерка. Заливаме с 2-3 л. студена вода и оставаме поне 12 часа да престоят.

После слагаме тенджерката на котлона да заври. Варим докато плодовете омекнат. После добавяме захарта и подправките. Варим още 10 мин. Сваляме от котлона и оставяме добре да се охлади. Най добре за една вечер.

 


 



Тагове:   вечер,   ошав,


Гласувай:
3
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinaph
Категория: Рецепти
Прочетен: 646885
Постинги: 78
Коментари: 147
Гласове: 282
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930