Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 16:04 - Вечерята на Бъдни вечер
Автор: marinaph Категория: Рецепти   
Прочетен: 2978 Коментари: 0 Гласове:
5



Започвам с предложенията си за Бъдни вечер - вечерта на 24 декември. Основно, ястията трябва да са нечетен брой и да са постни, без животински мазнини, продукти, закваски и т.н.
Обикновенно се сервират туршии, плодове, ядки, содена питка с пара, пълнени чушки, боб, кисело зеле, варено жито, десерти и ошав.
Според поверието, вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. След като всички се нахранят, масата не се раздига, а всичко се остава на нея до следващия ден.

И така първото ми предложение е
Кисело зеле с боб


image

Продукти:

1 ч.ч. боб
1 малка кисела зелка
2 стр. праз лук
100 мл. олио
чубрица
джоджен
червен пипер


Начин на приготвяне:

Накисваме боба във вода предишната вечер. На сутринта вадим боба от водата. Слагаме го в тенджерка, покриваме го с вода и я кипваме. Изливаме я, измиваме боба и наливаме 1 л. вода. Слагаме боба да се вари на слаб огън докато се свари.

Изсипваме боба в тава. Нарязваме зелето на ивички и го слагаме при боба. Праза режем на две и на полъукръгчета и ги слагаме в тавата. Добавяме подправките и олиото. Разбъркваме добре и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печем, като от време на време вадим тавата и разбъркваме. Печем докато зелето се запече добре.


Тагове:   вечер,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinaph
Категория: Рецепти
Прочетен: 809071
Постинги: 78
Коментари: 147
Гласове: 285
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930