Постинг
08.12.2010 16:04 -
Вечерята на Бъдни вечер
Започвам с предложенията си за Бъдни вечер - вечерта на 24 декември. Основно, ястията трябва да са нечетен брой и да са постни, без животински мазнини, продукти, закваски и т.н.
Обикновенно се сервират туршии, плодове, ядки, содена питка с пара, пълнени чушки, боб, кисело зеле, варено жито, десерти и ошав.
Според поверието, вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. След като всички се нахранят, масата не се раздига, а всичко се остава на нея до следващия ден.
И така първото ми предложение е Кисело зеле с боб
Начин на приготвяне:
Накисваме боба във вода предишната вечер. На сутринта вадим боба от водата. Слагаме го в тенджерка, покриваме го с вода и я кипваме. Изливаме я, измиваме боба и наливаме 1 л. вода. Слагаме боба да се вари на слаб огън докато се свари.
Изсипваме боба в тава. Нарязваме зелето на ивички и го слагаме при боба. Праза режем на две и на полъукръгчета и ги слагаме в тавата. Добавяме подправките и олиото. Разбъркваме добре и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печем, като от време на време вадим тавата и разбъркваме. Печем докато зелето се запече добре.
Обикновенно се сервират туршии, плодове, ядки, содена питка с пара, пълнени чушки, боб, кисело зеле, варено жито, десерти и ошав.
Според поверието, вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. След като всички се нахранят, масата не се раздига, а всичко се остава на нея до следващия ден.
И така първото ми предложение е Кисело зеле с боб
Продукти:
1 ч.ч. боб
1 малка кисела зелка
2 стр. праз лук
100 мл. олио
чубрица
джоджен
червен пипер
Начин на приготвяне:
Накисваме боба във вода предишната вечер. На сутринта вадим боба от водата. Слагаме го в тенджерка, покриваме го с вода и я кипваме. Изливаме я, измиваме боба и наливаме 1 л. вода. Слагаме боба да се вари на слаб огън докато се свари.
Изсипваме боба в тава. Нарязваме зелето на ивички и го слагаме при боба. Праза режем на две и на полъукръгчета и ги слагаме в тавата. Добавяме подправките и олиото. Разбъркваме добре и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печем, като от време на време вадим тавата и разбъркваме. Печем докато зелето се запече добре.
Няма коментари