Продукти:
1 пиле
125 гр. масло
магданоз
червен пипер
черен пипер
чесън на прах
морска сол
зехтин
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме пилето. С ножица изрязваме гръбнака от двете страни и го махаме. Разтваряме пилето и с длан силно го притискаме върху гърдите. Целта е да го направим по плоско. Внимателно с пръст отделяме кожата върху гърдите - една по една и върху бутчетата.
Слагаме маслото на стайна температура. После го сипваме в купа заедно с много ситно нарязания магданоз и другите подправки на вкус. С вилица добре омесваме маслото с подправките.
Взимаме пилето. Слагаме го в тава. Подсушаваме го добре с домакинска хартия. Разделяме маслото на четири части. Слагаме по една между кожата, която отделихме на гърдите и бутчетата. Внимателно с пръсти от външната страна на кожата разпределяме маслото. След това намазваме пилето със зехтин и поръсваме с малко готварска морска сол.
Печем около 90 мин. на умерена фурна, като от време на време поливаме със соса от тавата. Сервираме веднага.