Постинг
16.11.2010 09:13 -
Тайните на тенджерата
Автор: marinaph
Категория: Рецепти
Прочетен: 4304 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 16.11.2010 09:13
Прочетен: 4304 Коментари: 1 Гласове:
6
Последна промяна: 16.11.2010 09:13
Смятам да споделя с вас някой съвети, който съм събрала от различни вестници през годините.
Днес ще пиша за Тенджерите :)
Днес ще пиша за Тенджерите :)
Тежест и солидност са основните качества на класическата тенджера. За процеса на къкрене е много важно равномерното разпределение на температурата. Хубавата тенджера трябва да е с дебело дъно, за да поддържа постоянна температура и същевременно да е в състояние да понася големи топлинни амплитуди. Най добре е да притежавате поне две тенджери с различен размер. В зависимост от количеството и формата на продуктите изберете подходящата големина. Ако тенджерата е прекалено голяма, трябва да се увеличи количеството течност, а при много дълбока, част от тенджерата остава празна, което засилва изпаренията - и в дватта случая вкусът на продуктите, особено на месото, става блудкав и размит.
Правила за готвене в тенджера
- Месото се запържва предварително в малко нагорещена мазнина от всички страни.
- Между капака и ястието трябва да остава малко място, за да се намали количеството пара, което се образува при варенето.
- Течността в която се варят продуктите може да бъде бульон, вода, вино, марина или друго. Като правило, колкото по-ароматна е течността, толкова по-ароматни стават и продуктите.
- Готви се на слаб огън още от самото начало. Бързото завиране изсушава продуктите и особено месото.
- През цялото време се поддържа развномерна температура и не се допуска ястието да ври силно.