Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2010 15:46 - Мраморен кекс
Автор: marinaph Категория: Рецепти   
Прочетен: 10344 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това е първото нещо, което се научих да правя в съзнателния си живот. Била съм на около 12 години. Спомням си колко много се хареса този кекс на всички в къщи, че започнах да го правя всяка събота....докато не ни писна :).
И до ден днешен го харесваме!
image

Продукти:

2 ч.ч. захар
6 яйца
1 ч.ч. масло
кората на 1 лимон
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. прясно мляко
4 ч.ч. брашно
1 с.л. какао

 

Начин на приготвяне:

Оставяме маслото на стайна температура да омекне. Разбиваме го със захарта. Отделяме жълтъците от белтъците. Един по един започваме да добавяме жълтъците към маслото докато разбиваме. Слагаме бакпулвера в млякото и добавяме към маслената смес. Сипваме брашното и настърганата кора от лимон. Разбиваме белтъците на сняг с 1 к.л. захар. Добавяме ги към тестото, като ги разбъркваме внимателно с дървена лъжица.

Разделяме сместта на 2 равни части. В едната половина слагаме какао. Взимаме намаслена форма за кекс. Изсипваме едната половина на тестото и върху нея внимателно сипваме и другата половина.

Печем на умерена фурна, като проверяваме дали кекса се е изпекъл с клечка за зъби. Като набучим кекса, ако клечката е влажна, значи печем още. Така докато извадим клечката суха. Ако отгоре започне да загаря, го покриваме с фолио и продължаваме да печем.

 

Може да сервираме поръсен с пудра захар.

 

* На снимката слагах от бялата смес, после от кафявата, после пак бяла, кафява и накрая бяла.


Тагове:   кекс,   Мраморен,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. janabel - Мраморен кекс
13.11.2010 17:57
Не е ли много тази захар ? Сякаш вече не се консумира много захар . Дори децата се пазят от нея .
цитирай
2. beautyqueen - Аз обичам с повече захар. За това съм ...
14.11.2010 17:15
Аз обичам с повече захар. За това съм толкова сладка. Изглежда вкусно.
цитирай
3. анонимен - Не е много захарта. Така става много ...
15.11.2010 07:37
Не е много захарта. Така става много вкусно. Разбира се всеки има собствен вкус. :)
цитирай
4. janabel - Мраморен кекс
21.11.2010 13:28
Не е въпрос само вкуса и какво обичаме,а да е хем вкусно хем полезно, нали се храним, за да сме здрави .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marinaph
Категория: Рецепти
Прочетен: 808917
Постинги: 78
Коментари: 147
Гласове: 285
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930