И до ден днешен го харесваме!
Продукти:
2 ч.ч. захар
6 яйца
1 ч.ч. масло
кората на 1 лимон
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. прясно мляко
4 ч.ч. брашно
1 с.л. какао
Начин на приготвяне:
Оставяме маслото на стайна температура да омекне. Разбиваме го със захарта. Отделяме жълтъците от белтъците. Един по един започваме да добавяме жълтъците към маслото докато разбиваме. Слагаме бакпулвера в млякото и добавяме към маслената смес. Сипваме брашното и настърганата кора от лимон. Разбиваме белтъците на сняг с 1 к.л. захар. Добавяме ги към тестото, като ги разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
Разделяме сместта на 2 равни части. В едната половина слагаме какао. Взимаме намаслена форма за кекс. Изсипваме едната половина на тестото и върху нея внимателно сипваме и другата половина.
Печем на умерена фурна, като проверяваме дали кекса се е изпекъл с клечка за зъби. Като набучим кекса, ако клечката е влажна, значи печем още. Така докато извадим клечката суха. Ако отгоре започне да загаря, го покриваме с фолио и продължаваме да печем.
Може да сервираме поръсен с пудра захар.
* На снимката слагах от бялата смес, после от кафявата, после пак бяла, кафява и накрая бяла.
15.11.2010 07:37