Преди време имах възможност да си поиграя с плод от Какао. Никога не си го бях представяла по този начин. Голям е колкото патладжан, лек и грапав на пипане.
И понеже бях впечатлена реших да науча повече.
Какаовото дърво произлиза от плодовотите почви на Централна и Южна Америка. То цъфти единствено в зоната между 20-тия и 22 - рия паралел. Средната продължителност на живота на какаовото дърво е около 50 години, като първите цветове се появяват на четвъртата година.
Какаовото дърво
Какаовото дърво развива едновременно листа, цветове и плодове.През годината листата покарват многократно, а дървото цъфти непрекъснато. Какаковото дърво ражда плод който съдържа около 40 какаови зърна. Плодът узрява за около 4-6 месеца. Този бавен процес на зреене изисква оптимални климатични условия, както от гледна точка на слънце и влажност, така и от постоянни специални грижи, тъй като плантациите лесно боледуват. В процеса на зреене какаовия плод променя цвета си - от зелен към жълт, от червен към оранжев, в зависимост от сорта на какаовото дърво.
Какаовият плод
Какаовият плод е обвивката, която съдържа какаовите зърна, същинския плод на какаовото дърво. Истинско чудо е от цвета да се върже плод. Мъничкия бял цветец, има на разположение по малко от един ден да отдели прашеч. Само един на сто цвята дава плод. Плодът може да достигне от 15 до 30 см дължина.
За да се добие един килограм сушени какаови зърна, са необходими около 20 какаови плода. След като се откъсне плода се оставя да ферментира. Сладката месеста част на плода също ферментира и от нея се извлича много ценния какаов оцет.
След като ферментират зърната се сушат на слънце или в сушилни. Това се прави за да не започнат да гният и да могат да се съхраняват по дълго (до 5 години).
Пресоването на зърното дава две различни събстанции:
- какаова маса, която е почти течна и се влага в шоколада;
- какаово масло, което е между 40 и 60% от съдържанието на зърната.Източник: www.recepti-bg.com