Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 14:20 - Дюля
Автор: marinaph Категория: Рецепти   
Прочетен: 9603 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.10.2010 10:20


Дюлята е много старо растение, за което се смята че идва от Кавказ. Плодовете и се берат през есента. Плодът е богат на пектин, а семките на слузести вещества.
image

Дюлите се препоръчват за болки в корема, тъй като пектиновите вещества, които съдържат, са със силно изразен благоприятен ефект върху стомаха и червата.

Извлек от семена на този плод действа противовъзпалително при бронхити и ангина, омекотява кашлицата.
Действа добре при махмурлук.

Ясе се сурова или печена. Използва за сладка, желета, конфитюри, компот.

Предлагам една рецепта за Желе от дюли - много полезно при кашлица. Дава се по една ч.л. при всяко кашляне.

image

Трябват ни:
Дюли
Захар
Вода
лимонтузу

 

Нарязваме дюлите на парчета заедно със семето и обелките и ги заливаме с вода, колкото да ги покрие. Варим докато омеквнат около 20-30 мин. Върху празен, сух и чист съд слагаме гивгир (сито), а върху него мокър тензух и така прецеждаме дюлевия сок от плода. Оставаме да се изцеди добре сока от плода, без да бъркаме сварения плод и без да изстискваме.

Измерваме изцеденият сок и на всеки литър слагаме по 400-600  гр. захар според вкуса. Слагаме да звари и добавяме захарта. Бъркаме, докато захарта се разтопи и оставяме да ври на слаб огън. Варим сока докато намалее почти наполовина (около 40-60 мин).

По време на варене махаме образувалата се пяна на повърхността.

5 мин преди края на варенето добавяме лимонена киселина като количеството е 1 ч. л. на литър.

Горещото желе изсипваме в буркани и още топло затваряме капачките.

Източник: www.recepti-bg.com





Тагове:   дюля,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinaph
Категория: Рецепти
Прочетен: 808636
Постинги: 78
Коментари: 147
Гласове: 285
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930